dissabte, 23 de març del 2013

RETORN A ÍTACA


RETORN A ÍTACA


Avui tocava fer una nova publicació a aquest bloc, i per això, he anat al meu prestatge i m’he posat a cercar algun llibre sobre el qual us pogués parlar… Així doncs, avui us parlaré del mite sobre el retorn a Ítaca.


Com tots sabem aquest mite ens conta les peripècies i els problemes que va sofrir Odiseu al llarg del seu retorn a Ítaca. Després de deu durs anys de guerra contra els troians, l’exèrcit grec torna cap a Ítaca, i les tropes d’Odisseu comencen un dur camí.


Durant aquest llarg camí, passaran per moltes peripècies com la lluita contra els “cicions”, la lluita amb Polifeu i després amb el pare d’aquest, Poseidó. A més, també hauran de fer front a diferents monstres marins, sirenes i déus, els quals els volen derrotar. Durant aquest llarg camí, Odisseu perd tots els seus companys, i tot i que passa un llarg temps acompanyat per la nimfa Calipso, decideix tornar a casa i retrobar-se amb el seu fill i la seva dona, Penèlope, la qual durant tot aquest llarg temps de guerra, ha esperat el seu marit, i ha refusat a tots els pretendents que tenia per casar-se.


Així doncs, Odisseu gràcies a l’ajuda de Zeus i Atenea, arriba a Ítaca, on primer fa front a tots els pretendents de Penèlope i després s’ajunta amb el seu fill i la seva dona.

Com he dit aquest és un mite clàssic, però tot i això, avui en dia, encara continua tenint molt de ressò dins la literatura catalana actual, ja que són varis els autors que en alguna de les seves obres hi fan referència. Un exemple és el llibre que vaig llegir fa uns anys de Tomeu Terrades, Retorn a Ítaca, o també la versió cantada que en va fer Lluís Llach, Viatge a Ítaca.

El fet que aquest mite hagi tingut tant de ressò fins al dia d’avui, possiblement es deu a que ens permet anar més enllà de la lectura. Podem entendre aquest viatge cap a Ítaca com la pròpia vida, ja que la vida és un camí que hem d’anar construint dia a dia per tal d’arribar als nostres objectius. I és clar, la vida no és un camí fàcil, ens anirem trobant diferents adversitats, pors, a les quals haurem de fer front si volem seguir endavant i a més, també adquirirem un conjunt d’experiències, que al cap i a la fi seran les que ens convertiran així com som. Per tant, aquesta és una història que ens permet reflexionar i saber aprofitar els moments del dia a dia, viure el present. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada